öntözőrendszer téliesítése

Öntözőrendszer téliesítése: lépésről lépésre útmutató

Az öntözőrendszerek téliesítése azoknak, akik saját kertjükkel vagy zöld területükkel rendelkeznek, lényeges feladat az őszi hónapokban. A rendszer megfelelő felkészítése nem csak a fagyokból eredő károk elkerülése miatt fontos, de hozzájárul az öntözőrendszer hosszabb élettartamához is. Lássuk lépésről lépésre, hogyan végezhetjük el ezt a fontos feladatot!

Tippünk: Amennyiben nem tud, vagy nem kíván foglalkozni a téliesítéssel, esetleg bővebb információkra lenne szüksége, a www.automataontozorendszeres.hu weboldalon még számos tippet kap, illetve korrekt kivitelezőt is talál a feladat elvégzésére.

1. Víz kikapcsolása

Az első és legfontosabb lépés az öntözőrendszerhez vezető vízellátás kikapcsolása. Győződjünk meg róla, hogy a fő vízvezeték szelepét teljesen elzártuk, ezzel megakadályozva a víz bejutását a rendszerbe a téliesítés alatt.

2. Víz kiengedése a rendszerből

A következő lépésben engedjük ki a vizet a rendszerből, hogy a csövekben ne maradjon fennálló víz. A csőrendszerben maradó víz megfagyhat, ami a csövek repedéséhez vezethet.

3. Esőérzékelők és vezérlőegységek átállítása

Ha esőérzékelőkkel vagy automata vezérlőkkel rendelkezünk, állítsuk át ezeket téli üzemmódra vagy kapcsoljuk ki őket.

4. Szivattyúk védelme

Amennyiben a rendszer szivattyúval működik, ügyeljünk arra, hogy azt is megóvjuk a hidegtől. A szivattyút is engedjük le, és ha lehetséges, tároljuk száraz, fagymentes helyen.

5. A csövek és a szórófejek védelme

A csövekben maradt esetleges vízcseppeket fújjuk ki levegővel. Ehhez használhatunk kompresszort. Fontos, hogy alacsony nyomáson végezzük a műveletet, hogy ne károsítsuk a rendszert. A szórófejeket is ellenőrizzük, és tisztítsuk meg őket a lerakódásoktól.

6. Téli burkolatok, takarók használata

Különösen azokon a területeken, ahol nagyon hideg telet várnak, érdemes a földfelszínen futó csöveket, szelepeket és egyéb alkatrészeket speciális, szigetelő anyaggal borítani.

7. Ellenőrzés és karbantartás

Mielőtt beköszöntene a tél, érdemes átnézni az öntözőrendszert és a rendszer elemeit, hogy minden alkatrész megfelelően működik-e. Cseréljük ki az elavult vagy sérült alkatrészeket.

8. Tervezés a következő szezonra

A téliesítés jó alkalom arra is, hogy átgondoljuk a következő szezonra vonatkozó terveinket. Esetleges bővítések, módosítások tervezésekor vegyük figyelembe a tapasztalatainkat az elmúlt szezonból.

Összefoglalva

Az öntözőrendszer téliesítése nélkülözhetetlen lépés a kertészkedők számára, hogy megóvják rendszerüket a hideg hónapok alatt. A fent említett lépések betartásával megelőzhetők a sérülések és meghosszabbítható az öntözőrendszer élettartama. Ne feledjük, hogy a megelőzés mindig kevesebb időt és pénzt igényel, mint a kár utáni helyreállítás!